Am tot spus în ultimi ani, că acvacultura va ieși din acest con de umbră în care se află, asemeni unei cenușărese și va îmbrăca rochia de bal.

Nu mă refer la plaiurile noastre mioritice, unde râuri limpezi curg în vale, că la noi peștele este doar subiect de basm, în povestea Ursul păcălit de Vulpe !

FAO, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură în al său raport” The State of World Fisheries and Aquaculture”, ne spune că acvacultura va crește rapid și se estimează că va produce 60% din totalul consumului uman până în 2030 – cu 37% mai mult decât în ​​prezent.

FAO identifică acvacultura în sisteme RAS ca o metodă extrem de puţin agresivă față de mediu, mult mai durabilă și mai ecologică, de a produce alimente pentru populația în creștere rapidă. Este o metodă extrem de eficientă de a produce cele mai hrănitoare alimente, care conțin cantități unice de proteine ​​și ingrediente, cum este Q3 și altele, ce sunt esențiale pentru sănătatea umană. Produsele din alte tipuri de carne nu pot concura cu peștele, deoarece raportul de conversie alimentară (FCR) al produselor de acvacultură, depășește cu mult raportul de conversie al animalelor tradiționale din ferme.

Putem privi datele de conversie de mai jos și vom înțelege de ce nevoia de eficienta al creșterii animalelor va duce la orientarea către acvacultură în foarte scurt timp. Suprafeţele agricole sunt finite şi nu pot crește mai mult, decât dacă vom defrişa în continuare pădurile planetei, pentru a face loc culturilor agricole. Cum acest lucru nu este un lucru bun, rămâne să raționalizam și să utilizăm mai eficient, ceea ce putem produce de pe suprafeţele existente.

Nu mă refer nici de data asta la spaţiul mioritic aflat în alt basm ce se numește “Prințesa adormită cu peștișorul de aur în poală”.

Iată ratele de conversie (în care hrană = proteine și grăsimi vegetale)

vaca

Vaca 8.7 kg de hrană vegetală (proteină și grăsimi) pentru 1 kg de carne

porc

Porcul 5.9 kg de hrană vegetală (proteină și grăsimi) pentru 1 kg de carne

pui

Puiul 1.9 kg de hrană vegetală (proteină și grăsimi) pentru 1 kg de carne

peste

Peștele 1.2 kg de hrană vegetală (proteină și grăsimi) pentru 1 kg de carne

1521487-The State of World Fisheries and Aquaculture 2020