Un ghid complet pentru un proiect pilot

Bună ziua, fermieri din acvacultură, hobby-ști sau simpli curioși, astăzi vă punem la dispoziție un ghid plin de informații utile, despre proiectarea sistemului de creștere a creveților, în sistem RAS.

Utilizarea sistemelor de recirculare în acvacultură (RAS) permite o calitate mai stabilă a apei, o igienă excelentă, un produs de foarte bună calitate și utilizarea eficientă a resurselor de apă, fără poluare și deversări toxice în mediu.

Sistemul de creștere al creveților include bazine de creștere de formă și parametrii specifici, filtrare mecanică la o granulație specifică, oxigenare și degazare, biofiltrare inclusiv denitrificare, separarea prin sckimer, încălzire, sisteme de monitorizare și control. Toate acestea ne ajută să creăm un micro climat care să răspundă cerinţelor de viață și de hrănire al creveţilor, să menținem o calitate bună a apei și să asigure un randament în producție mult mai mare decât în sistemele tradiționale.

Aceste sisteme ocupă o suprafață mică, deoarece permit creșterea creveților la densități mari și produc randamente mari pe unitatea de suprafață. Sistemele de recirculare devin tot mai populare, deoarece oferă un mediu previzibil și constant de acvacultură.creveti poza

Acvacultura în sistem de recirculare (RAS) este sistemul de cultură al viitorului. Ca și în cazul altor forme de agricultură animală, mutarea în sisteme de interior oferă beneficii majore privind bio securitatea și calitatea producției.

Cu toate acestea, acvacultura în RAS este mai dificilă din punct de vedere tehnologic și are un preţ mai mare ca investiție financiară.

Însă atunci când condițiile de climă sau disponibilitatea surselor de apă nu asigură un mediu ideal, acesta poate fi creat cu foarte mare uşurinţă. Sistemele de recirculare de acvacultură (RAS) sunt adesea numite sistem de cultură inovativă potrivită pentru a fi aplicate atunci când terenuri și apă sunt limitate.

Dacă speciile de cultură un un preţ de piaţă atractiv, iar creveții sunt pe primul loc ca raport dintre ciclu scurt de maturizare și valoare de returnare, amortizarea investiţiilor se produce extrem de rapid.

Interesul major în sistemele RAS este de a trata, filtra și remedia calitatea apei, astfel încât aceeaşi apă să poată fi utilizată în mod continuu. Recircularea apei prin pompare asigură distribuția factorilor de mediu sub formă de temperatură, oxigen, pH și alți parametrii, să fie uniform distribuiți în sistem; chiar și administrarea hranei este, de asemenea, realizată uniform în tot volumul bazinelor de creștere.

Sistemele RAS oferă avantaje majore de mediu în ceea ce privește consumul mai mic de apă în timpul producției și asigură o descărcare zero a deșeurilor. Aceasta este principala economie din punct de vedere al costurilor și este mai bună pentru mediu.” Principalul beneficiu al sistemului RAS este capacitatea de a reduce nevoia de apă proaspătă și curată, menținând în același timp un mediu sănătos pentru creveți.

Apa din bazinul de creștere curge gravitațional către filtrul mecanic sau către sistemul de sedimentare, unde sunt îndepărtate deșeurile solide. Apoi apa, ajunge în filtrul biologic, unde are loc oxidarea azotului și transformarea amoniacul în nitrit și apoi în nitrat.

Unele sisteme pot să aibă și o componentă aquaponică adică să asigure cu nutrienții în exces creșterea plantelor, deoarece acestea absorb nutrienții în forma în care biofiltrul îi generează și prin urmare plantele „curăță” apa.

Alte sisteme folosesc rezervoare speciale care sunt concepute pentru a promova dezvoltarea bacteriilor ce acționează ca un denitrificator transformând nitrații în azot gazos.

După ce apa a fost „tratată” în filtrare mecanică / sedimentare, apoi biofiltrare, este pompată înapoi în bazinul de creștere al creveților, printr-un aerlift sau cu o mică pompă, însă nu înainte de a fi degazată, aerată, sterilizată UV, sau cu ozon.

RAS oferă condiții optime de creștere pe tot parcursul anului. Stocul este protejat de prădători și agenți patogeni și calitatea apei și temperatura sunt monitorizate continuu.

Toate sistemele RAS moderne au în mod normal următoarele componente;

Pompă

Sisteme de colectare a solidelor

Bio-filtru

O unitate de fracționare a spumei numită sckimer de proteine

Degazator cu dioxid de carbon

Filtru de nitrați (vegetal sau cu bacterii denitrificatoare)

Puncte de sterilizare (de obicei sterilizare UV)

Un sistem de drenaj al rezervorului care separă deșeurile mari de scurgerile principale

Controlul temperaturii (pompă de căldură)

Schimbul de căldură al apelor efluente

Sistem de injecţie de oxigen

Un sistem de control al pH -ului și dozare a alcalinității.

Biofiltrul este dimensionat pentru a oferi o suficientă capacitate de îndepărtare a azotului total (TAN) pentru a menține concentrații suficient de scăzute de amoniu și nitriți în RAS.

Nitrificarea în filtrele cu zeoliți (Bio-Zen) este asigurată de o inoculare cu bacterii nitrificatoare și start-area dezvoltării coloniilor de Nitrasomonas și Nitrobacter, prin adăugarea de clorură de amoniu, sub o monitorizare atentă, înainte de introducerea primului lot de creveți în sistemul RAS.

Aerarea continuă este asigurată de difuzori de aer conectați la o pompă de aer.

Pentru a reduce incidența evadării creveților din bazine, acestea sunt prevăzute cu plase de plastic rigide, fixate pe toate părțile de un cadru de aluminiu prins de partea superioară a fiecărui rezervor. Ecranele cu plasă pentru bazine conțin fiecare o deschidere care permite accesul pentru hrănire și efectuarea măsurătorilor, fără a fi nevoie, să scoateți întreaga plasă.

Locul de amplasare a micro fermei RAS este posibil să fie în interiorul unei construcții izolate sau în sisteme de seră, având inclusiv podeaua izolată.

Gestionarea apei se bazează în principal pe tehnica de recirculare completă (RAS), iar de la larve până la dimensiunea pieței (25 – 30g) sunt necesare aproximativ 4 – 6 luni, în funcție de de sursa de energie și de temperatura posibil de asigurat în bazinele de creștere, de gradul de izolare. Ferma își propune să realizeze minim două cicluri de producţie pe an, optim 3 cicluri.

Creveții cu picioare albe (Litopenaeus vannamei) sunt cunoscuți și ca creveți albi din Pacific. Creveții cu picioare albe sunt un crustaceu marin aparținând ordinului Decapoda și familiei Penaeidae. Corpul este translucid și are adesea o nuanță verde – albăstruie din cauza apariției cromatoforilor pigmentați (molecule evoluate pentru a colecta sau reflecta lumina).

Reproducerea artificială, a speciei a devenit un proces de rutină, iar larvele sunt disponibile pe tot parcursul anului la furnizori, ce au incubatoarele specializate, lucru extrem de important pentru instalațiile care funcționează independent de condițiile de mediu, generat de schimbările anotimpurilor.

Larvele de creveți cu picioare albe pentru fermele de creștere trebuie să fie certificate pentru mai mult de șase generații, ca stocurile să fie declarate lipsite de agenți patogeni specifici. Acestea se importă de către noi pe bază de precomandă cu 3 luni înainte.

Larvele de creveți cu picior alb sunt în general robuste, cu mortalitate scăzută și pot fi adaptate rapid la salinitate scăzută, în perioada de creștere, față de cea de eclozare şi precreștere. Specia este cu creștere rapidă (1 – 3g / săptămână) și permite densități relativ mari, fapt ce asigură funcționarea foarte bună economic, fără să dăuneze bunăstării creveților.

În orice sistem de creștere a creveților, și cu atât mai mult în RAS, gestionarea calității apei este de primă importanță, în special în cazul densităților de stocare mari.

Degradarea calității apei este dăunătoare creșterii și supraviețuirii creveților. Apa de bună calitate este, în general, definită ca aptitudinea sau adecvarea apei pentru supraviețuirea și creșterea creveților. În timpul celor 65 – 84 de zile de creștere, toți parametrii fizico-chimici de calitate a apei la densități de creveți sunt asigurați în limita nivelului de toleranță al acestora.

Acest lucru sugerează că utilizarea continuă a RAS poate menține parametrii stabili de calitate a apei chiar și la densități mari de stocare de până la 1.000 PL/m3 (PL = Post Larve), cu o încărcătură organică ridicată a sistemului.

Nivelul pH-ului apei din sistem indică fertilitatea sau productivitatea potențială a acesteia. Apa cu pH cuprins între 7,5 și 9,0 este în general considerată potrivită pentru producția de creveți în RAS. Creșterea creveților este întârziată dacă nivelul pH-ului scade sub 5,0. Apa cu un pH scăzut poate fi corectată prin adăugarea de var pentru a neutraliza aciditatea.

Apa cu alcalinitate excesivă (valori pH > 9,5) poate fi, de asemenea, dăunătoare creșterii și supraviețuirii creveților. În sistemele care sunt expuse luminii solare și care sunt excesiv de bogate în fitoplancton, nivelul pH-ului apei depășește de obicei 9,5 în timpul după-amiezii târzii. Cu toate acestea, în zorii zilei, pH-ul este în general mai scăzut și creșterea excesivă a planctonului poate fi corectată prin schimbul a 10% din cantitatea de apă.

Temperatura apei joacă un rol important în reglarea activităților metabolice ale creveților de cultură. Se știe că viteza reacțiilor metabolice, chimice și biologice se dublează la fiecare creștere a temperaturii cu 10°C.

Aceasta înseamnă că organismele acvatice vor folosi de două ori mai mult oxigen dizolvat, iar reacțiile chimice vor progresa de două ori mai repede la o temperatură de 30°C decât 20°C. Deci, necesarul de oxigen dizolvat al speciilor acvatice este mai mare în apă mai caldă decât în ​​apă mai rece.

Multe specii de creveți Penaeid sunt specii tropicale sau subtropicale. Temperatura optimă este de aproximativ 28 până la 30°C.

Costul microsistemului de acvacultură RAS pilot pentru creșterea creveților este de aproximativ 7.500 Euro/micro unitate. La achiziţia a mai mult de 2 unităţi se oferă reducere de 30%!

Avantajele creșterii creveților RAS sunt generate în primul rând de faptul că necesită foarte puțină apă / sau de loc deoarece o tratează total, decât cea a iazurilor sau corpurilor de apă și poate fi amplasată în mai multe zone.

Acest sistem poate fi super intensiv (cultivarea mai multor creveţi într-un volum mic de apă) și poate produce cicluri pe tot parcursul anului.

Producția de creveți RAS poate promova versatilitatea în ceea ce privește locația pentru fermă, apropierea de piață și construcția unităților pe terenuri dezafectate sau fără valoare. Cu toate acestea, aceste terenuri necesită a avea o sursă de apă de bună calitate și trebuie să se acorde atenție în primul rând efectuării unui set complet de analize fizice, chimice și microbiologice specifice acvaculturii și nu analize de potabilitate.

Gestionarea furajelor este îmbunătățită în mod semnificativ în sistemele RAS.

Mediul stabil promovează rate de creștere consistente pe tot parcursul ciclului de producție până la dimensiunea pieței, cu condiția ca operatorul să țină cont de o gamă variată de probleme de management al calității apei.

Condițiile optime de mediu promovează FCR (rata de conversie a hranei) bune. Avantajele RAS în ceea ce privește gestionarea furajelor presupun că operatorul poate controla și înregistra cu precizie biomasa, ratele de mortalitatea în efectivele din fermă. Eficiența acestor sarcini devine din ce în ce mai importantă odată cu creșterea dimensiunii fermei.

RAS oferă producătorilor de creveți o varietate de avantaje importante deoarece oferă un proces de maximizare a producției pe o sursă limitată de apă și pământ, un control aproape complet al mediului pentru a maximiza creșterea creveților pe tot parcursul anului.

În sistemul RAS, flexibilitatea de a localiza unitățile de producție în apropierea piețelor mari, recoltarea completă și convenabilă și controlul rapid și eficient al bolilor.

RAS poate fi de mai multe dimensiuni, de la sisteme de producție la scară mare (peste 1 milion de euro pe an), până la sisteme mici (50.000 de euro pe an).

Ceea ce noi vă propunem este un proiect pilot în care să învăţaţi şi apoi să creşteţi pe baza cunoştinţelor asimilate până la o fermă mare.

Analizele de apă sunt incluse în contract pentru acest proiect pilot.

Sistemul se livrează în 3 luni de zile de la plata avansului în valoare de 50 % din valoarea contractului, 40% se achita în momentul livrării sistemului, iar 10 % la data instalări sistemului.

În valoarea contractului intra asigurarea larvelor şi a hranei pentru un ciclu de producţie.

Separat de contract se asigură elaborarea monografiei pentru Agenţia de mediu, Apele Române şi ANPA pentru obţinerea licenţei de acvacultură.

Tot separat se asigura elaborarea aplicaţiei pentru solicitarea de fonduri pentru modernizarea şi mărirea fermei.

Cei interesaţi pot lua legătura cu noi la 0724593613 sau pe email la daniel.tabacaru@ariap.ro

Cei care doresc să aprofundeze subiectul pot achiziționa cartea
„Creșterea Creveților de Apă Dulce Litopenaeus vannamei în România”

Cu stimă,

Daniel Tăbăcaru

Preşedinte Asociaţia Română pentru Inovaţie în Acvacultură şi Pescuit