Acvacultura este un domeniu ce poate fi automatizat și în care un sistem de monitorizare și control se simte ca la el acasă. Dacă ști ce nevoie are peștele tău de oxigen și atunci când eclozează și atunci când crește, se hrănește, hibernează sau se reproduce și dacă ști și ce valori ale oxigenului sunt critice și trebuie pornită o alarmă sau o pompă ori un electroventil, ai să poți să scrii o aplicație utilizând softul nostru.

La fel pentru temperatură, nivel, amoniu, nitriți, nitrați, pH, redox, salinitate, iluminare, hrănire, etc….

Avantajul cel mare este că software monitorizare control nu pleacă în concediu, nu doarme la serviciu, nu cere mărire de salariu și nici nu întârzie niciodată.

software-2

Am scris un „poem„ despre un pește și nu era peștișorul de aur ….

În viața de zi cu zi a unui sistem RAS, sistemele obișnuite de alarmare vor da alarme în 50% din timpul de lucru. Există numeroase combinații de factori care vor „conspira” pentru a face sistemele de alarmă ineficiente și nu trebuie să presupunem că instalarea unui sistem de alarmă garantează că acele  probleme vor fi întotdeauna detectate. Este posibil ca atunci când ceva nu merge să avem un șir de alarme de la factori ce se potențează și se află în interdependențe intime. Modelarea matematică poate ajuta atunci când un factor nu a fost detectat, deoarece el este în corelare și influențat de ceilalți factori.

Cu alte cuvinte, erorile aparatelor de măsurare sunt eliminate din sistem prin modelare și comparare matematică. Spre exemplu, nu pot să apară în sistem nitriți fără ca să scadă amoniul. Și nu pot să apară valori mici la pH dacă valoarea CaCO3 este mare. Nu poți avea valori mai rele de calitate a apei atunci când înlocuiești apa uzată cu o apă curată. În felul acesta am construit un sistem fuzzylogic, care folosește sistemele de măsurare și valorile introduse manual în sistemul de analiză de balanță masică.

În fapt, Software-le de monitorizare și control împreună cu elementele de măsurare și acționare formează un sistem cibernetic ce analizează permanent valorile de intrare, ieșire și are bucle de control pentru a ține în echilibru întregul sistem.

Așa cum o centrală nucleară are o unitate de decizie și control, așa cum un avion are un pilot automat, așa și sistemul de control proiectat asigură controlul și monitorizarea sistemului RAS. Pentru aceasta, am dezvoltat un sistem de control eficient, care va utiliza, în general, cititoare de debit, senzori de nivel, manometre, controlere de alimentare cu energie, oxigen dizolvat și apă, senzori de temperatură pentru a oferi informații sistemelor de alarmă și de control (de exemplu, contorizare debit pentru oxigenare).

Este un sistem expert bazat pe controlere logice programabile (PLC) și pe o bază de calcul (de control central) a tuturor sistemelor.

Pentru mai multe informații despre Software Monitorizare Control contact aici…