Sfaturi pentru gestionarea calității apei în acvacultură

Obținerea și menținerea unei bune calități a apei acvacultură este crucială pentru succesul pe termen lung.

Calitatea bună a apei creează condiții favorabile creșterii organismelor acvatice.

Reducerea cantităților de amoniac și a particule organice reduce riscurile de boli.

Iată câteva sfaturi pentru menținerea unei bune calități a apei în creșterea creveților.

  1. Mențineți parametrii calității apei în limitele ideale

Există diferiți parametri care indică nivelul calității apei. Asigurați-vă că apa dvs. se încadrează în domeniul ideal pentru fiecare dintre acești parametri: temperatura, oxigenul dizolvat (DO), salinitatea, alcalinitatea, pH-ul, solidele solubile, speciile de azot „N” TAN (amoniu, amoniac, nitriți, nitrați), fitoplanctonul și duritatea apei.

Acvacultura este o sursă din ce în ce mai importantă de hrană sănătoasă și durabilă, pentru oamenii din întreaga lume. La nivel global, producția de acvacultură trebuie să se dubleze până în 2030 pentru a ține pasul cu cererea determinată de creșterea demografică.

Descoperiți cum puteți face parte din această industrie în expansiune rapidă.

Consultați tabelul de mai jos pentru intervalul ideal al fiecărui parametru important. Aceste valori ar trebui să fie orientative și să nu fie considerate valori absolute. Intervalele ideale pentru fiecare parametru pot varia, în funcție de locație, de vreme și de infrastructura fermei.

TEMPERATURA OXIGEN DIZOLVAT (DO) pH DURITATE
oC Min Max mg/l Min Max punct Min Max ppm Min Max
Optim 16 24 Optim 6 9 Optim 7.7 8.3 Optim 40 400

 

SALINITATE ALCALINITATE AMONIU AMONIAC
ppm Min Max mg/l Min Max mg/l Min Max mg/l Min Max
Optim 0.1 4 Optim 120 200 Optim 0.0 0.25 Optim 0.0001 0.06

 

NITRIT NITRAT FOSFOR Redox
mg/l Min Max mg/l Min Max mg/l Min Max eVolt Min Max
Optim 0.001 0.38 Optim 0.0001 60 Optim < 0.5 0.5 Optim +125 -400

 

BIOXID DE CARBON HIDROGEN SULFURAT BOD FITOPLANKTON
ppm Min Max unit unit unit mg/l Min Max eVolt Min Max
Optim < 10 10 Optim Optim Optim Optim > 50 50 Optim +125 -400

 

Tabelul 1. Gama ideală a fiecărui parametru de calitate a apei

  1. Monitorizați permanent parametrii de calitate a apei

Monitorizarea regulată devine o parte esențială a efortului general de a menține calitatea apei la un standard ridicat. Măsurând în mod regulat calitatea apei în funcție de acești parametri, putem vedea dacă vreun aspect al apei de cultură “se deplasează” într-o traiectorie nedorită, oferindu-ne posibilitatea de a acționa cu mult înainte ca problemele să apară.

În legătură cu aceasta, vă recomandăm să realizați calibrarea instrumentelor de măsurare la începutul fiecărui ciclu de producție, pentru a preveni erorile care pot duce la pierderea profitului.

Consultați tabelul de mai jos pentru perioada recomandată pentru măsurare.

PARAMETRU FRECVENȚĂ IDEALĂ FRECVENŢA MINIMĂ LA EVENIMENTE
TEMPERATURA zilnic la maxim două zile schimbare apă
DO zilnic la maxim două zile recoltare parțială

la răsărit

SALINITATEA zilnic la maxim două zile schimbare apă, sau adăugare apă
Ph zilnic la maxim două zile  
ALCALINITATEA 3 x zilnic – la startarea filtrelor biologice, după la maxim două zile la maxim două zile schimbare apă, sau adăugare apă
SPECIILE N 3 x zilnic – la startarea filtrelor biologice, după la maxim o zi la o zi  
SOLIDE ÎN SUSPENSIE la două zile la trei – patru zile  
FITOPLANKTON la o zi la maxim cinci zile  
DURITATE 1 x zilnic – la startarea filtrelor biologice, după la maxim cinci zile la maxim cinci zile  

 

Tabelul 2. Perioadele recomandate pentru măsurarea parametrilor calității apei

  1. Acordați o atenție deosebită raportului ionic

Compoziția ionică are un impact mare asupra sănătății organismelor acvatice și asupra creșterii acestora. Compoziția ionică aici se referă la raportul Na (sodiu) la K (potasiu) și Mg (magneziu) la Ca (calciu). Pentru a menține creșterea și a reduce riscurile, ar trebui să menținem raporturile Na: K și Mg: Ca la niveluri echilibrate. Raportul recomandat este 28: 1 pentru Na: K și 3,4: 1 pentru Mg: Ca. Cu toate acestea, raporturile ideale pentru bazinele dvs. pot fi diferite.

Este important să subliniem, încă o dată, că este necesară măsurarea regulată pentru a menține raportul ionic în echilibru. S-ar putea să vedeți că, pe tot parcursul ciclului, acest raport va fi modificat, din diverse motive. În cazul unui dezechilibru al raportului ionic, îl puteți corecta aplicând produse, cum ar fi clorură de potasiu, clorură de magneziu și amestecuri minerale.

  1. Fiți conștienți de dinamică fosforului și a algelor

Algele sunt o parte importantă a lanțului alimentar acvatic. Cu toate acestea, nu toate algele sunt bune – unele dintre acestea produc toxine. Algele dăunătoare au șanse mai mari de a accesa nutrienții și lumina, datorită capacității lor de a își controla flotabilitatea, încât să crească mai repede și să domine alte specii de alge. Aceste alge dăunătoare includ algele albastre-verzi, care de fapt sunt un tip de cianobacterii ce au capacitate de fotosinteză.

Bazinele de acvacultură primesc volume mari de nutrienți prin intermediul furajelor. Majoritatea substanțelor nutritive, în special azot și fosfor, nu sunt consumate și asimilate în totalitate și ajung în sedimente și în coloana de apă. Între 72 și 89 la sută din aporturile de fosfor sunt irosite, determinând creșterea producției de alge, ceea ce poate mări probleme în momentul înfloririi algelor dăunătoare.

După câteva zile de la momentul înfloririi algelor, acestea vor atinge faza maximă de creștere și vor muri. Acest eveniment este unul foarte grav deoarece algele moarte determină creșterea încărcăturii organice și poate conduce concentrația de amoniac la niveluri toxice. De asemenea, descompunerea algelor moarte utilizează cantități mari de oxigen, care pot duce la epuizarea oxigenului din corpul de apă, fapt ce conduce la apariția bolilor și a mortalități.

Prin urmare, este important să monitorizați întotdeauna fosforul și algele, pentru a vă asigura că acestea sunt la un nivel stabil. Când întâmpinați niveluri ridicate de fosfor, urmate de o populație crescută de alge, vă recomandăm să creșteți rata de schimb a apei pentru a preveni apariția problemelor menționate anterior.

  1. Schimb de apă

Schimbul de apă oferă o metodă eficientă din punct de vedere economic pentru a menține o bună calitate a apei. Cantitatea recomandată de apă care se schimbă zilnic este de 10 până la 30 la sută. Rata ar trebui să crească pe tot parcursul ciclului pe măsură ce crește cantitatea de hrană administrată. Când concentrațiile de amoniac cresc, este mai bine să creșteți rata de schimb a apei, pentru a reduce concentrația de amoniac la un nivel sigur.

Un lucru important de remarcat este că, deși este benefic, schimbul de apă crește riscul pătrunderii agenților patogeni în sistem. Recomandăm întotdeauna utilizarea apei filtrate sau pre tratate.

  1. Planificați intervențiile asupra calității apei

Pentru a completa sfaturile de mai sus, vă recomandăm să utilizați un plan de intervenție pentru a vă asigura că sunteți pregătit atunci când apar probleme cauzate de schimbarea calității apei. Acest plan ar trebui să descrie măsuri și acțiuni pentru remedierea în timp scurt a eventualelor probleme. Monitorizarea regulată, combinată cu un plan robust de intervenție, oferă posibilitatea de a aborda problemele într-o etapă incipientă.

Există o mulțime de factori care pot influența negativ calitatea apei în multe moduri diferite. Fiecare fermă are nevoie de un tratament special, dar aceste sfaturi ar trebui să acopere elementele esențiale ale managementului calității apei. Sperăm că această îndrumare poate ajuta fermierii să gestioneze calitatea apei lor.

Puteți achiziționa de pe siteul nostru lucrare de referință pentru industrie: 

Cartea: Igiena, Chimia și Toxicitatea Apei pentru o Acvacultură Modernă

Citiți cuprinsul acestei lucrări aici !

Igiena in fermele de acvacultura