UN PRODUS CE PRELUNGEȘTE TERMENUL DE VALABILITATE AL CAVIARULUI DE LA 2 SĂPTĂMÂNI LA 2 ANI !

Unul dintre cele mai „scandaloase” subiecte de-a lungul timpului, a fost dacă un produs cum este  Borax-ul ce se foloseșe ca și conservant alimentar ar avea efecte negative asupra consumatorilor acelor produse.

Comisia pentru aditivi alimentari și substanțe nutritive permise a fi adăugate în produselor alimentare (ANS), oferă un aviz științific, de re-evaluare a siguranței alimentare în cazul Tetraborat-ului de Sodiu (borax) (E 285) ca aditiv alimentar în UE, reducând cantitatea permisă de la 10 gr. per kg la 4 gr per. kg.

Acest aditiv este autorizat în UE pentru utilizarea ca un infailibil conservant al icrelor de sturion (caviar) dacă concentrația maximă de 0,4% /kg nu este depășită.

Istoric vorbind, rușii stocau icrele de sturion în butoaie și le îngropau în pământ. Cum solul din jurul Mării Caspice este bogat în borax, acesta a acționat ca un conservant și a avut ca efect o ușoară îndulcire amăruie, fiind necesară în același timp mai puțină sare pentru a păstra icrele).

Boraxul este interzis în SUA și Japonia la valori peste 0,5 mg/kg. In Europa 100% din caviarul comercializat contine 4 gr. per kg.

Deci, prin comparație, caviarul achiziționat în SUA va tinde să aibă un gust puțin mai sărat.

Trebuie înțeles ca în momentul recoltării caviarului, la contactul cu aerul, apa, mâinile personalului și al instrumentarului folosit, acesta își pierde puritatea bacteriologică, fiind infestat de milioane de bacterii, fungi și spori. Fiind un mediu ideal de dezvoltare a acestora va compromite posibilitatea de păstrare a caviarului un timp mai îndelungat. Un caviar doar „bine sărat”, după 2 săptămâni devine apos și prinde un miros și un gust neplăcut. Pe de altă parte congelarea nu este de loc o soluție ducând la compromiterea în totalitate a calității caviarului.

Produs certificat ARIAP !

Asociația Română pentru Inovație în Acvacultură și Pescuit (ARIAP) este o organizație non-profit înființată în anul 2015 cu sediul în Cluj Napoca, România. ARIAP colaborează și sprijină comunitatea științifică cu produse și soluții inovatoare. Deține una dintre cele mai diverse colecții de bacterii nitrificatoare și denitrificatoare dedicate pentru acvacultură.

OLOOSON SAFE

Pentru mai multe informații despre Caviar Conservant Borax Contact aici …                               Inapoi la formularul de comanda produse …