OLOOSON® Caviar & Fish Factory vă oferă o gamă largă de opțiuni de ferme de acvacultură personalizate pentru nevoile fiecărui client, de la unități “Urban Farm” de 4 tone de pește, numai bune, de pus într-un garaj și până la 400 de tone, ce presupun un spațiu şi un cost pe măsură şi care fără fonduri Europene EMFAF, sunt puțin probabil a se realiza în România.

Pentru a înţelege mai exact ce presupune achiziţia unui sistem recirculant, vă prezentăm un inventar sumar al celor mai importante componente şi subsisteme pe care le veţi achiziționa de la noi.

  1. Bazine de pește

Intrările și ieșirile sunt proiectate pentru a asigura îndepărtarea rapidă a fecalelor și a peletelor de hrană neconsumate și pentru a asigura condiții optime pentru confortul peștilor. Dimensiunile bazinelor pot varia de la câțiva metri cubi, la câteva mii de metri cubi de apă. Cele mai utilizate materiale sunt polipropilena, fibra de sticlă şi betonul.

Pentru fermele “Urban Farm” bazinele sunt supraterane, din prelată tratată special și întinsă pe cadru metalic. Garanția unui astfel de bazin este de 15 ani. Avantajul este că un astfel de bazin de 56 m3 se montează în 20 de minute şi nu necesită decât o suprafaţă plană pentru a fi instalat. Sunt disponibile capacităţi de 7 m3, 17 m3, 32 m3, 56 m3 ce se pot scala, adaptându-se la orice configurație de spațiu disponibil.

  1. Rezervor de apă

Deoarece în general apa din pânza freatică cu care lucrăm este în afara parametrilor de confort a speciilor de organisme acvatice, apa trebuie adusă la temperatura potrivită şi oxigenată. De la caz la caz se aplică tehnologii de filtrare a fierului, a manganului sau pur şi simplu filtrare de solide la 5 – 7 μm cu sisteme automate. De regulă astfel de rezervoare de apă au capacitatea de 5 – 10 % din volumul sistemului, sunt prevăzute cu sisteme de oxigenare, încălzire şi filtrare.

  1. Filtrare mecanică

Particulele în suspensie, cum ar fi fecalele și peletele de hrană neconsumată, sunt îndepărtate din apă folosind filtre cu tambur (tobă) cu o dimensiune tipică a ochiurilor de 20 – 63 μm, în funcție de mărimea peștilor și de specie. Acest proces este vital pentru bunăstarea peștilor și pentru stabilitatea altor procese de purificare a apei. Filtrele mecanice sunt produse din oțel inoxidabil în două variante, pentru apă dulce sau pentru apă sărată. Debitarea componentelor este realizată pe dispozitive de tăiere cu laser, îndoirea şi prelucrarea pe echipamente în coordonate şi sudura este automată în atmosferă de argon. Anumite componente sunt sudate manual, utilizând aceeaşi tehnologie a sudurii în argon.

Proiectarea acestor utilaje a fost realizată în etape de producție – cercetare, timp de peste 8 ani, modelele au fost echipamente similare produse de mari companii, la care am adus îmbunatăţirile noastre. Tehnologia de tip filtru toba este una liberă şi nici o companie nu are patent, sau brevet de invenţie pe ea, fiind folosite filtre tobă la 1.700, în industria minieră. Aşa că fiecare companie poate să breveteze un sistem de fixare a sitelor sau cel mult o structură internă. În realitate aceste filtre sunt simple în construcţia lor şi nu merită ca pentru câteva sute de kg de inox să plăteşti cât pentru o maşină de formula 1. Dacă foloseşti site de oţel de calitate, sudura în mediu controlat, rulmenţi inoxidabili capsulaţi, reductoare şi motoare electrice de calitate, un astfel de utilaj are o garanţie de 50 de ani. Evident că sitele de ordinul micronilor sunt consumabile şi se schimbă o dată la 3 ani.

Un astfel de utilaj funcţionează automat, filtrează apa şi când are colectate suficiente solide în suspensie, porneşte automat faza de spălare, care durează un minut, după care este din nou la datorie.

Filtrarea mecanică trebuie să accepte un volum de apă de minim două ori volumul bazinelor pe oră.

  1. Pomparea apei

Pompele folosite de către noi sunt din clasele AA sau AAA şi sunt produse de către Grundfos. Un sistem de tip Urban Farm conţine 3 sau 4 pompe, unele de debit mic altele de debit mai mare. Pompele de mare capacitate sunt pilotate de sisteme de convertizoare de frecvenţă, ceea ce permite adaptarea și echilibrarea debitelor în întregul sistem.

  1. Filtrare biologică

Biofiltrele cu zeoliţi preinoculați (brevet original OLOOSON) descompun substanțele organice solubile și amoniacul la cel mai scăzut nivel posibil, oferind astfel o calitate excelentă a apei pentru pești. Bio reactoarele sunt inima soluției noastre RAS, deoarece menține stabilitatea microbiană în sistem și captează solide fine, făcând ca OLOOSON Bio-Zen să fie cel mai bun din industrie, deoarece zeoliții preinoculaţi oferă o startare a biofiltrului rapidă de nuymai 10 – 14 zile și funcționează şi la temperaturi scăzute spre deosebire de celelalte biofiltre din industrie. Costul acestui mediu de cultură bacteriană, miraculos, este doar 1/10 din materialele folosite în general în industrie. Zeoliții preinoculați se pot regenera sau pot fi cu uşurinţă înlocuiţi din sistem.

  1. Dezinfectarea UV

Apa este expusă la radiații ultraviolete puternice, înainte de a pătrunde în bazinele de pește, pentru a controla numărul bacteriilor și pentru a reduce riscul de focare de virus. La densități mari utilizăm filtre UV cu generare de ozon prin efectul Corona (nu virus), de descărcare a sarcinilor electrice de tensiune ridicată, în mediu cu oxigen! Element de unicitate este ca debitul apei, respectiv pompa, care alimentează acest sistem permit o expunere mai scurtă, sau mai lungă ,prin modificarea debitului, realizând o precizie de 200 de ori mai mare asupra bacteriilor nedorite din sistem. Corpul şi lampa acestor sisteme este achiziționată de la firme de profil însa partea de automatizare și algoritmul de funcționare a pompelor este realizată de către noi.

  1. Degazare

Degazorul cu care este prevăzut fiecare sistem recirculant, oferă o eficientă eliminare a dioxidului de carbon (CO2) și a azotului (N2). În același timp, apa de proces este oxigenată la aproximativ 100% saturație fără injecţie de oxigen până la 40 kg/m3 de masa biologică şi cu injecţie de oxigen (sau aer) la densități mai mari ce pot ajunge teoretic până la 120 kg/m3.

  1. Oxigenare

Pentru a satisface cererea de oxigen a peștilor în interiorul rezervoarelor de pește, oxigenul pur sau din aer este injectat în apă. Metodele tipice de injectare a oxigenului în apă includ utilizarea membranelor “vibratoare” pentru apă dulce și injectoare cu cap redus pentru apa sărată.

  1. Hrănirea peștilor

Pentru a asigura livrarea optimă și precisă a hranei către fiecare tanc de pește, proiectăm și livrăm sisteme complet automate de hrănire a peștilor, inclusiv silozuri, sisteme de transport și stații de alimentare descentralizate.

  1. Regulamentul Ph și alcalinitate

Activitatea de nitrificare din filtrul biologic determină o scădere a nivelului pH-ului apei. Această reducere este compensată prin dozarea automată a unor substanțe alcaline, cum ar fi varul sau leșia obținută din cenușă de lemn.

  1. Controlul temperaturii

Menținerea temperaturilor stabile într-un interval de temperatură definit este importantă pentru producția eficientă și previzibilă de pește. Livrăm soluții de reglare a temperaturii de vârf pentru industria acvaculturii, inclusiv pompe de căldură/răcitoare, schimbătoare de căldură. Pentru creşterea sturionilor și a altor specii de pești utilizam energia termică a apei din pânza freatică, ce are în mediu 10 – 12 oC indiferent de anotimp, încât vara răcim cu aceasta apă, iar iarna încălzim, peste limita de îngheţ, doar prin modificare debitelor de schimb.

  1. Salinitatea

Pentru a îndeplini cerințele specifice de salinitate ale fiecărei specii de pești/etapă de viață, oferim un sistem automat de adăugare a apei sărate/de mare.

  1. Tratamentul deșeurilor

Oferim o gamă largă de soluții pentru deshidratarea nămolurilor și pregătirea acestora pentru utilizarea în agricultură ca îngrășământ de foarte bună calitate.

  1. Fără emisii în mediul înconjurător

Fermele OLOOSON nu au emisii la canalizare sau direct în mediu, deoarece utilizăm iazuri tehnologice, înfoliate, ce permit colectarea apelor uzate şi limitarea nitraților și a fosforului prin creștere vegetală.

Oferim atât consultanță, cât şi proiectare și construcție la cheie a sistemelor acvaponice, ce produc masă vegetală, salate şi plante aromatizate, pentru consum uman.

  1. Diverse

Ca parte a proiectării noastre integrate, includem logistica generală a peștilor în serviciile noastre. Aceasta include transportul peștilor din tancurile de creștere, în zona de manipulare, platforme de calibrare a dimensiunilor, echipamente de numărare, pompare și conducte de distribuție a peștilor înapoi, în tancuri.

Pentru cultura sturionilor, oferim servicii integrate, de la asigurarea puietului, diferenţiere sexuală, recoltare neinvazivă și valorificare în rețeaua internațională, ce are la ora actuală 56 de reprezentanțe în întreaga lume.

Partea de documentaţii de care este nevoie în relaţia cu primăriile, cu Apele Române sau Agenția de mediu pentru obţinerea autorizaţiilor, avizelor este asigurată de echipa noastră personalizând aceste documente pentru fiecare beneficiar.

Realizăm şi punem la dispoziţie studii de piaţă pe zona de acvacultura şi elaboram business planuri extrem de detaliate şi avansate.

Întocmim în colaborare cu firme de consultanță cu palmares cereri de finanțare pentru Fondurile Europene. Cum celor de la OLOOSON Fish & Caviar Factory nu ne place birocrația și contactul epidermic cu funcționarul român, ne limităm la toate aspectele tehnice ale unui proiect, iar partenerii noștri oferă servicii administrative, realizarea cererii, monitorizare, raportare, etc.. Acești parteneri sunt din elita companiilor de consultanță și au fost aleși pe baza palmaresului lor.

Proiectam și modelam de la A la Z fiecare fermă și pornim întotdeauna cu o probă de apă pe care o testăm în laboratorul ARIAP care este de altfel singurul din România specializat pe domeniul acvacultura. Nu utilizaţi analize de potabilitate deoarece nu au precizia şi spectrul de componente de interes. Într-un sistem recirculant cultivam bacterii nitrificatoare alături de cele heterotrofe utile şi ne interesează dacă în apă sunt nutrienţii necesari acestor bacterii şi apoi abia dacă sunt bune peştilor.

În plus faţă de toate acestea vă oferim un parteneriat al cunoaşterii, vă punem informații la dispoziţie, vă instruim, vă oferim cărţi, suport ihtiologic şi sanitar veterinar.

Proiectele realizate de către noi respecta cerinţele de calitate sanitar veterinară, protecţia muncii, având standarde ecologice şi de protecţie a mediului extrem de clare.

Pentru proiecte de mare anvergură apelam la parteneri externi, firme de referință ce aduc experiența și performanța tehnologică acolo unde este necesar.

O parte din echipamentele produse de către noi se pot achiziționa separat însă numai după o analiză clară a modului în care vor fi folosite !

Suntem ecologişti, iubim natura şi ne place un pește crescut curat !

baner mare