Acuratețea, fiabilitatea și repetabilitatea rezultatelor analizelor sunt esențiale pentru deciziile de management în timp util

Probele de apă colectate în mod corespunzător – sunt foarte importante pentru o analiză adecvată a calității apei.

Analiza apei devine un lucru obișnuit în acvacultura de producție. În multe instalații de producție, fermierii măsoară o varietate de variabile ale calității apei, cum ar fi temperatura apei, salinitatea, oxigenul dizolvat, alcalinitatea, duritatea, fosforul dizolvat, azotul total, amoniul și nitritul.

Creșterea atenției asupra condițiilor din sistemele de cultură este un indiciu al unei evoluții pozitive și a unei mai mari conștientizări a importanței calității apei în acvacultură.

kohler-bethelMajoritatea fermelor nu au un laborator de calitate a apei, sau personal instruit în metodologia de analiză a apei. Mai degrabă, achiziționează truse ieftine și îndoielnice, de analiză a apei, iar persoana aleasă pentru efectuarea analizelor nu înţelege de ce şi ce rost au aceste analize.

Rezultatele analizelor de apă sunt posibil dăunătoare în deciziile de management, cu excepția cazului în care sunt relativ exacte. De obicei, deciziile de management nu necesită rezultate cu o precizie la fel de mare ca și cele solicitate în multe aplicații ale chimiei analitice. De exemplu, cunoașterea pH-ului în ± 0,2 unități, azotul total de amoniac în ± 0,2 mg/L, oxigenul dizolvat în ± 0,5 mg/L și alcalinitatea și duritatea în ± 5 mg/L din valoarea reală vor fi de obicei suficiente în acvacultură.

Nevoia de control al calității apei

Însă când cineva mă contactează explicând că tocmai a achiziţionat un teren fără să îmi pomenească nimic de calitatea apei, am o străfulgerare și îmi dau seama ce drum greu şi lung îl aşteaptă, pe acest amator de acvacultura imobiliar.

Unii dintre cei cu care discut, când îi întreb de apă, îmi spun că nu au, dar o să sape ei o fântână, sau îmi indică că s-au gândit să sape o groapă în care să adune apa de ploaie.

Mai grav este cu cei care vor să aducă apa de la 12 km distanță sau să o urce din vale la o înălţime de 300 m.

Când îi întrebi cum o să facă asta îţi răspuns senini… cu o pompă !

Nu ar trebui să ne mirăm, deoarece am întâlnit profesor universitar, ce se afla captiv în ideea că …o pompă rezolva totul !

Dacă, este să facem un calcul simplu, la un sistem de 100 m3 care trebuie recirculată apa de două ori pe oră și rezultă 200 m3/h, care într-o zi duc la 4.800 m3/zi iar într-un an la 1.752.000 m3/an, care trebuie mişcaţi din loc. Acum dacă mișcarea asta se face la 5 – 10 cm diferenţa de nivel este ok, dar când diferenţa de nivel este de 5 m sau doamne fereşte mai mult de 10 m avem o problemă. Ia imaginațivă ce energie se consumă şi ce efort este necesar să duci o găleată de apă de 12 litri la înălţimea de 10 m, darămite să duci 146.000.000 de găleţi.

Când răspunsul este o rafală de aberaţii, se ajunge şi la replica… păi ce…  e pompa electrică !

Dacă calculăm câţi m3 şi ce consum avem pentru aceiași m3/oră aflăm că de multe ori nu vom câştiga nici 50 % din ceea ce vom avea de plată.

Revenind la calitatea apei, la Caviarfactory  avem un obicei, să nu iniţiem nici o discuţie serioasă, despre vreo fermă posibilă, fără un buletin de analiză al apei pe masă. Laboratorul nostru este dedicat acvaculturii şi este singurul din țară, care poate să realizeze peste 700 de tipuri de analize de calitatea apei atât chimice, fizice, cât şi microbiologice. În general 41 de tipuri de analize sunt suficiente.

Clienţilor noştri care nu înţeleg cum este cu valorile şi cu speciile de azot de regulă (dacă este bine, sau rău) le înmânam un raport de oportunitate piscicolă, cu referire directă la speciile intenţionate de acvacultură. Un asemenea raport este gratuit, însă se plătesc reactivii pentru analize.

În funcţie de sursa de apă avem pe care o avem ca disponibilă, debit, temperatură, oxigen dizolvat, putem face o configurare reală a necesarului de filtrare, condiţionare şi oxigenare, fapt ce poate modifica substanţial designul şi costurile unei ferme.

Nu sunt bune analizele de potabilitate, decât în linii mari şi pentru majoritatea apelor de suprafaţă sau din subteran sunt necesare analize noi și complete.

Aşa că luăm legătura cu laboratorul OLOOSON şi aflăm cum prelevăm probele de apă și cum le expediem.

În maxim 7 zile ştim „cum stăm” şi putem discuta de ce capacitatea fermei ca volum de apă, de specii de peşti şi de costuri.

OLOOSON Analiza Calitatii Apei
OLOOSON Analiza Calitatii Apei

Importanța repetabilității

Este important să înțelegem că repetabilitatea (sau precizia) rezultatelor analizelor este un element extrem de important. Reactivii – în special soluțiile de titrare – utilizate într-o procedură s-ar putea să își fi schimbat concentrația în timpul depozitării, instrumentele utilizate în analize pot să nu fi fost calibrate corect, sau să fi pierdut calibrarea și o altă variabilă a calității apei din probă, ar fi putut interfera cu măsurarea. În oricare dintre situațiile menționate mai sus, replicarea analizelor aceluiași eșantion efectuată printr-o tehnică adecvată ar da rezultate similare (o precizie bună), dar rezultatele – în ciuda faptului că sunt precise – nu ar fi exacte.

De aceea în laboratorul nostru nu utilizăm nici un set de reactivi fără calibrare automată. Flacoanele utilizate au un cip RF-id care setează parametrii aparatului la seria şi lotul de reactivi folosit.

O probă de apă la care i-am lăsat o “bulă” de aer poate fi agitată la transport şi să dea saturaţie sută la sută. Concentrația de saturație a oxigenului în apă poate fi estimată pentru altitudine și temperatura apei cu ajutorul unui tabel de solubilitate a oxigenului dizolvat (disponibil online). Un contor de oxigen dizolvat precis va citi în apropierea concentrației de saturație. O verificare suplimentară a contorului de oxigen dizolvat poate fi făcută prin fierbere de apă timp de câteva minute și apoi lăsând-o să se răcească în liniște, într-un recipient plin, cu capac. Contorul ar trebui să citească zero oxigen dizolvat în această apă.

Nu sugerez că precizia nu este importantă. Un analist ar trebui să poată obține rezultate similare pentru analize repetate ale aceluiași eșantion, dar precizia poate fi verificată prin analize ocazionale duplicate.

Cu noi astfel de situații sunt reduse ca riscuri la zero !