Fragment din “Manualul crescătorului de sturioni” – Daniel Tăbăcaru (cartea poate fi comandata aiciIluminat Ferme Acvacultura

În 99 % din cazuri, peștii din sistemele de acvacultură RAS suferă de o formă de stres cronică, similară fotofobiei, ce influențează în mod direct rezistența la boli a acestora, dezvoltarea optimă și hrănirea. Motivul pentru această formă de stres este iluminarea inadecvată. Se pare că lipsa de cultură generală, cât și lipsa cunoștințelor despre fiziologia și anatomia peștilor dovedită de fermieri, îi fac să creadă că peștele se simte bine expus la lumina naturală sau artificială de mare intensitate.

Am văzut o fermă de sturioni în care adâncimea apei era de doar 50 de cm și apa era extrem de curată, peștii fiind expuși la radiația directă solară și am văzut o fermă indoor unde erau utilizate multiple tuburi de neon. Peștii nu sunt ca și oamenii și în consecința nu se pot adapta la intensități ridicate de lumină din motive simple: nu au pleoape, nu se pot încrunta și nu utilizează ochelari de soare sau umbrele. Dar să pornim cu începutul. Sturionii pe care intenționăm să îi creștem în sistemul RAS, în mediul lor natural preferă gropile adânci aflate la 12- 20 metri adâncime. Că este vorba de Dunăre sau de un alt râu sau fluviu, la o astfel de adâncime în apă, din lumina naturală ajunge doar o mică fracție, sub 0.1%. Este bine de știut că în apă se petrece un fenomen de absorbție a luminii de către masa vegetală, alge în special, și de conversie a energiei luminii prin fotosinteză.

De asemenea, are loc un fenomen de împrăștiere -„scattering”-, din cauza întâlnirii fotonilor cu solidele aflate în suspensie în apă. Și nu în ultimul rând, se întâmplă ca din cauza epuizării energiei fotonilor în urma ciocnirii cu atomii de hidrogen din apă, să avem o atenuare selectivă în funcție de lungimea de undă a componentelor luminii. Este de înțeles că la un metru și jumătate, chiar în apă limpede, razele infraroșii cu lungimea mai mare de 700 nm nu mai ajung, energia lor fiind preluată de atomii de hidrogen din apă şi transformată în căldură. E de înțeles că la patru metri au rămas în urmă lungimile de undă roșu, imediat sub 700 nm, la șapte metri portocaliu, 600 nm, la unsprezece metri galben, 530 nm, la cinsprezece metri verde, 500 nm ți, în final, la douăzeci de metri nu mai ajung decât radiațiile albastre și violete, 450 şi 400 nm, dar și acestea mult atenuate.

temp-rom

Radiațiile care sunt mai puțin atenuate sunt cele ultraviolete având lungimea de undă cea mai scurtă dintre radiațiile asociate luminii solare.

În final, mai este bine de știut că peștii noștri nu au o vedere cromatică ca și ființele umane. Nu disting culorile ci doar intensitatea lor sau cu alte cuvinte este posibil să vadă într-un fel de „alb albastru radiologic”, bazându-se pe contrast pentru a face diferențele. Este de știut că organizarea internă a ochiului peștilor pe care îi vom crește este diferită de ochiul uman prin lipsa conurilor cromatice și prin evidențierea unor formațiuni unice, cum ar fi un strat reflector aflat în spatele retinei și care se numește „tapetum lucidum”. Așa cum ilustrează numele lui, acesta este un țesut care reflectă încă o dată lumina ce a trecut prin retină, amplificând în felul acesta capacitatea de vedere a peștelui.

În cazul nostru, iluminarea bazinelor va fi artificială, ținând cont de necesitățile de lumină ale speciei. Observațiile făcute în 6 ani de creștere intensivă pe două loturi de sturioni, au evidențiat faptul că, la o iluminare de 1% aproximativ 4 lux diurn și 0,4 lux nocturn, peștele are un comportament activ, ocupând toate spațiile și orizonturile bazinului de creștere.

Luxmeter

La această intensitate, procesul de hrănire este eficient și în consecință creșterea este optimă. Personal, am obținut 28% creștere biologică suplimentară din utilizarea adecvată a iluminării față de un lot martor. Un alt aspect este utilizarea unor foto perioade circadian extinse, ce pot să ducă la o creștere accelerată a peștilor. Experiențele făcute de un grup de cercetători ruși, prin crearea condițiilor din mediul natural unor loturi de sturioni siberieni, au dus la o creștere cu 38% a masei biologice față de un lot martor.

Acestea sunt argumentele pentru care am dezvoltat și utilizăm în sistemele noastre de creștere instalații de iluminat spectrale bazate pe emisie fotonică în bandă restrânsă.

OLOOSON Light and Sight Iluminat Ferme Acvacultura

Dacă doriți să utilizați datele și textul de mai sus pentru a crea articole și/sau a le publică pe un alt site, aveți nevoie de aprobarea autorului. Acest material este protejat prin legea nr 8 din 14 martie 1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.