Fragment din “Manualul crescătorului de sturioni” – Daniel Tăbăcaru (cartea poate fi comandată aiciNitrificatoare versus Heterotrofe

Filtrarea biologică este o componentă esențială a sistemelor RAS, ce are rolul de a elimina prin procese biologice naturale, toxicitatea produsă de metabolizarea de către pești a proteinelor din hrana administrată. De asemenea se elimină și toxicitatea produsă de pești prin respirație și cea produsă prin procesele de oxidare și descompunere la nivel materiei organice din apă. În sistemele acvatice azotul eliminat prin respirație și de metabolizarea proteinelor intră în combinație cu hidrogenul din apă și în funcție de pH sau altfel spus de aciditatea sau alcalinitatea apei și de temperatură poate deveni un compus extrem de toxic. În fapt este vorba de forma neionizată NH3-N sau forma ionizată NH4-N, mai puțin toxică decât prima, dar și ea letală peste un anumit nivel de concentrație. Pentru eliminarea sau reducerea acestor compuși toxici, sistemul nostru copiază natura folosind procese biologice existente de aproximativ 3,6 miliarde de ani în mediul natural, folosind o categorie de bacterii specializate în descompunerea și conversia azotului.

analize_apa

Aceste bacterii sunt complet inofensive pentru mediul acvatic cât și pentru om, ele existând în aer, sol și apă. În fiecare “pumn de pământ” se află câteva miliarde de astfel de bacterii. Denumirile bacteriilor nitrificatoare cele mai întâlnite în acvacultură sunt Nitrosomonas și Nitrobacter. În procesul de “Nitrificare” ele vor extrage energia chimica existentă în compușii azotului și îi vor transforma în nitriți și apoi în nitrați. În acest fel toxicitatea mare a amoniului sau a amoniacului transformată în compuși mai putin toxici poate fi controlată și redusă până la valori de confort în sistemele de cultură. Aceste bacterii au însă nevoie de suprafețe extrem de mari de creștere ele dezvoltându-se și colonizând spațiile sub forma unui film ce se depune pe suprafețe de contact dintre mediile solide și apă. În mediul acvatic natural ele colonizează substratul de suport (nisip, pietriș, nămol)al lacurilor, iazurilor, râurilor, etc…

DSC_8854

Aceste bacterii reprezintă doar un procent de 3 – 7 %, ele fiind la concurență cu bacteriile numite heterotrofe. Și o parte din aceste bacterii sunt considerate utile în sistemele acvatice deoarece ele procesează materia organică “curățând” mediul și oferind în final ingrediente necesare dezvoltării bacteriilor nitrificatoare. Dată fiind rata de reproducere geometrică redusă a bacteriilor nitrificatoare față de cele heterotrofe, există riscul ca acestea din urmă să ocupe întreaga suprafață sau spațiu din biofiltrului. În capitolul de față descriem modul în care acest neajuns se poate preîntâmpina…

Dacă doriți să utilizați datele și textul de mai sus pentru a crea articole și a le publică pe un alt site aveți nevoie de aprobarea autorului. Acest material este protejat prin lege. 8 din 14 martie 1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe.