Sistemele Adaptive UV sunt sisteme ce „țintesc„ asupra spectrului bacterian prin schimbarea timpului de expunere a acestora la radiațiile UV.

Iradierea cu radiații ultraviolete produse de un anumit tip special de lămpi electrice este utilizată în acvacultură pentru a distruge microorganismele.

Are o largă aplicabilitate și este folosită pentru purificarea aerului, a alimentelor etc. De altfel, prin această iradiere se urmărește distrugerea acizilor nucleici ai organismelor nedorite și aducerea acestora în situația de sterilitate, făcând reproducerea imposibilă.

Cu toate că sunt prezente în cantități mari în univers, radiațiile ultraviolete nu ajung pe pământ din cauza faptului că sunt blocate de atmosferă. În sistemele recirculante, radiațiile ultraviolete au efect letal asupra agenților patogeni, virușilor și a sporilor ce pot apărea în sistemul de creștere.

Cuplat cu o foarte bună filtrare mecanică, sistemul de iradiere UV reduce incidența îmbolnăvirilor și a epidemiilor, păstrând un mediu curat și steril.

Din păcate, o expunere la o doză subunitară de UV a unui agent patogen are un efect total ineficient, deoarece în acest caz, în sistemele recirculante, întregul volum de apă trebuie trecut de mai multe ori prin dispozitivul de sterilizare și, asta, în anumite cazuri, durează suficient de mult timp (raportat la rata de dezvoltare geometrică a agentului, care este câteodată de ordinul minutelor) ca inevitabilul să se producă.

De aceea, recomand ca sistemele de sterilizare să nu se bazeze pe fluxurile principale de apă ce țin de filtrarea mecanică sau de apa necesară în biofiltru, ci să fie separate și controlate în debit. Acest lucru se face cu un circuit separat și dedicat pentru sterilizare UV, în care pompa care asigură apa prin sterilizatorul UV are în circuitul electric un convertizor de frecvență sau cu o pompă prevăzută din fabrică cu un asemenea convertizor.

În funcție de parametrii constructivi (diametru, lungime, putere, iradiere) vom putea să calculăm exact debitul și, știind secțiunea, vom putea să calculăm viteza de deplasare a apei în interiorul filtrului UV. Modificând acest parametru din circuitul de comandă a convertizorului, vom realiza o țintire (targhetare) a radiației UV pe tipul de agent patogen pe care îl vom identifica în sistem.

Altfel spus, vom întârzia agentul patogen (prin viteza redusă de curgere a apei), în așa fel ca la o singură trecere să îi “oferim” doza letală. Sistemele moderne includ un senzor de radiație UV cu care putem măsura intensitatea specifică în interiorul dispozitivului.

De asemenea, este cunoscut faptul că în timp, aceste dispozitive, tuburi sau lămpi UV, se uzează și intensitatea lor scade. Ca atare, sistemele moderne au posibilitatea să te anunțe când timpul de funcționare a trecut și trebuie înlocuit.

Așadar, preocuparea pentru controlul permanent și periodic al analizelor de spectru microbian din sistemele de cultură, închiderea și “sigilarea” căilor de acces către mediul de cultură a agenților patogeni este o obligație și ține de securizarea investițiilor.

Chiar dacă sistemul pe care îl propunem în această lucrare este unul cu grad ridicat de securitate, pentru ca totul “să sară în aer“ este suficient să nu respectăm condițiile generale și specifice de igienă, de exemplu permițând vreunui angajat sau vizitator, ce are acasă un acvariu cu doi “guppy”, să ia contact cu apa sau, mai grav, chiar cu mediul de cultură, fapt ce este echivalent cu a arunca în apa peștilor o grenadă amorsată (are același efect, doar că mai lent).

O unitate de acvacultură în sistem intensiv, trebuie să arate ca o “farmacie”, echipamentele de protecție trebuie să fie în stare maximă de curățenie și sterilitate, personalul trebuie să aibă analize medicale la zi, să folosească dezinfectanți pentru podele și spațiile tehnologice, să folosească mănuși sterile de fiecare dată când recoltează mostre de țesut sau manipulează peștii.

La intrarea în fiecare spațiu de creștere trebuie să fie tăvi cu dezinfectant pentru a dezinfecta încălțămintea sau trebuie oferită posibilitatea de a purta încălțăminte specială de interior.

Știu cât de greu este ca atunci când ai realizat un sistem de creștere și ai rezultate “notabile” să te înfrânezi din a arăta prietenilor, familiei și partenerilor de afaceri rezultatele tale.

La un moment dat, presiunea vizitatorilor fiind mare, am lansat “teoria”, falsă de altfel, ca vizitatorii să ia seama că peștii sunt purtători de bacterii care pot face rău omului și în acest fel să inhib tentația de a pune mâna și a vrea să prindă careva dintre ei vreun pește.

Vă spun aceste lucruri deoarece și eu, asemeni dumneavoastră, am trecut prin această etapă, cea a entuziasmului și a bucuriei ce trebuie împărtășită semenilor din jur și nu întotdeauna am făcut bine ceea ce am făcut. Marea majoritate a agenților patogeni se află într-o stare inertă, numită stază și se activează atunci când dau de condiții bune de dezvoltare.

Alți agenți patogeni sunt deplasați de către insecte, în special de muște și țânțari, care pot să contamineze depozitele de hrană, dacă aceste sunt expuse și nu respectă condițiile de temperatură și umiditate prescrise de producător.

Nu în ultimul rând, este necesar a înțelege că trebuie creată o separare totală a unităților de lucru, mergând până acolo încât până și canalizarea și deversarea apei uzate sau tehnologice să fie sub controlul nostru. Uneltele, plasele, minciogurile, mănușile (sturionii nu pot fi manipulați cu mâna goală deoarece ne rănesc din cauza suprafețelor tăioase ce le au în piele) și mai ales echipamentele portabile de gen: Oxigenometru, pH-metru și altele, vor trebui dezinfectate între folosiri atunci când se fac măsurători în mai multe bazine.

Biofiltrele necesită și ele o atenție mărită, pentru a nu realiza depozite de materie organică (proteine coagulate) și a deveni mediul ideal de dezvoltare a agenților patogeni. Bazinele de cultură trebuie inspectate zilnic, în mai multe rânduri, comportamentul peștilor trebuie analizat cu mare atenție și cea mai mică neconformitate trebuie notată și comunicată șefului de fermă și personalului de decizie.

Nu vreau să dezarmez pe nimeni exprimând atât de ferm cerințele de igienă și respectarea regulilor de bază, dar pot să vă asigur că nu este o idee bună să descoperi pe propria piele cât de importantă este igiena.

Pe de altă parte, respectarea normelor de igienă este o obligație legală, stabilită prin legi și regulamente de funcționare și autorizare ca unitate de acvacultură. Însă fără a epuiza acest subiect, trebuie să mai menționăm că produsul nostru, indiferent că este vorba de sturioni sau caviar, face parte din categoria alimente și nu poate fi autorizat la vânzare decât după respectarea tuturor criteriilor de sănătate a alimentației și a igienei alimentare.

Vezi sistemul european ”TRACES” de monitorizare și control în domeniul produselor alimentare, secțiunea acvacultură.

Pentru informații suplimentare despre Sistem Adaptiv UV contact aici…